Är Windows Phone död?

Windows Phone är inte död, det bara ser så ut. Microsofts försök att ta sig in på smartphone-marknaden har så här långt inte rönt någon större framgång. Android och iOS fortsätter att dominera och många är nu ytterst tveksamma om Windows har någon framtid som smartphoneoperativsystem. Microsoft verkar helt ha gett upp att tillverka egna smartphones, även om många fortfarande hoppas på en Surface-telefon.

Går mot strömmen

En hårdvarutillverkare som nu går mot strömmen är HP, som verkar gå all-in med en ny Windows-smartphone. Elite x3 som den heter är tänkt att kunna göra lite allt möjligt, som till exempel kopplas till monitor, mus och tangentbord så att man kan använda den som en desktop. Som tillbehör kan man köpa en docka med en mängd olika portar när man vill använda den som en desktop. Dessutom kan man köpa ett laptopskal – i princip skräm, batteri och tangentbord som genom att kopplas trådlöst till Elite x3 fungerar som en riktig laptop.

Kraftfull smartphone

Elite x3 har givetvis också väldigt bra specs, bland de absolut bästa på marknaden, vilket väl är ett krav för att också kunna fungera som en desktop vid behov utan vara olidligt långsam. Idén med en smartphone som kan fungera som desktop och laptop vid behov har framkastats tidigare, men det här är ett av de första – kanske det första – allvarliga försöket att göra verklighet av idén.

Men, det finns också ett rätt stort men. Elite x3 må använda sig av Windows 10, men processorn är fortfarande ARM. Det innebär att vanliga Windows 10 desktopprogram inte kommer att fungera, utan det krävs. UWP-appar som kompilerats för att köra på ARM kommer fungera, men det är ju långt ifrån alla. Att Microsoft arbetar hårt för att får folk att använda UWP och Windows Store är ingen hemlighet, men framgången är än så länge inte helt övertygande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *