Windows i tre dimensioner

Alla större IT-företag driver en mängd olika projekt vid sidan av det som är kärnverksamheten. Att Apple håller på att utveckla en egen bil är i det närmaste en öppen hemlighet, och Google verkar ofta arbeta efter principen ”prova allt möjligt och se vad som blir framgångsrikt”. Naturligtvis gör Microsoft likadant och ett av deras mest spännande projekt är satsningen på Augmented Reality och Virtual Reality, AR och VR, och då speciellt det förstnämnda.

Virtual Reality, där man bär ett headset och på så vis förflyttas till en helt annan värld är inte i första hand det Microsoft satsar på, utan Augmented Reality. AR innebär att man fortfarande ser sin omgivning men olika saker som inte finns projiceras där. Det kan exempelvis vara robotar som kommer ut ur väggen, en webbläsare eller i princip vad som helst. I nedanstående video från the Verge både förklaras konceptet och visar hur det faktiskt ser ut.

Ett steg längre

Som förklaras i videon så använder Hololens, Microsoft AR-headset, en version av Windows 10, men Microsoft kommer att under nästa år ge ”vanliga” Windows 10 de AR-förmågor som finns i Hololens-Windows 10. Det innebär att man kommer att kunna använda alla Windows 10-funktioner i AR, vilket innebär många intressanta möjligheter. Microsoft har satt ihop en liten video där man försöker visa på några av möjligheterna, och det ser onekligen spännande ut.

Givetvis kommer man att behöva ett headset för fungerande AR, och det kommer inte nödvändigtvis att vara Hololens det handlar om. Microsoft gör ungefär motsatt mot vad Apple skulle ha gjort: man vill förenkla för hårdvarutillverkare att göra sina egna AR- och VR-headsets, genom att arbeta fram en standard (tillsammans med Intel). AR och VR är ännu i sin linda och det är en lång väg kvar att vandra. Men upplevelsen blir stadigt bättre och bättre och det känns som ett genombrott inte är alltför långt borta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *